Λιποδιαλύτες βιταμίνες
3 Απριλίου 2024Παιδική παχυσαρκία
4 Απριλίου 2024Η εμφάνιση οστεοπόρωσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι και η διατροφή. Η σωστή, για την σκελετική υγεία, διατροφή είναι σημαντική καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.
Εάν και τα στοιχεία της διατροφής με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, σε ότι αφορά στην οστεοπόρωση, είναι το ασβέστιο και η βιταμίνη D, εντούτοις κι άλλα σημεία της διατροφής μας έχουν επίδραση στον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Ένα από αυτά είναι το χαμηλό σωματικό βάρος.
Έχει διαπιστωθεί ότι γυναίκες που έχουν χαμηλό σωματικό βάρος παρουσιάζουν σημαντική μείωση της οστικής πυκνότητας, κυρίως στο ισχίο και στην σπονδυλική στήλη καθώς και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπορωτικών καταγμάτων. Τα ερευνητικά δεδομένα από τη διεθνή βιβλιογραφία δείχνουν ότι γυναίκες που ζυγίζουν λιγότερο από 60 κιλά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης από ότι γυναίκες με μεγαλύτερο βάρος.
Επίσης, και ελληνικά επιδημιολογικά δεδομένα του Συλλόγου Πεταλούδα καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα ότι δηλαδή το χαμηλό σωματικό βάρος σχετίζεται με μειωμένη οστική πυκνότητα όπως φάνηκε από τη συσχέτιση του Δείκτη Μάζας Σώματος και μετρήσεις υπερήχων φτέρνας.
Ο μηχανισμός δράσης του χαμηλού σωματικού βάρους στην αιτιοπαθογένεια της οστεοπόρωσης είναι υπό διερεύνηση. Υπάρχουν οι ακόλουθοι προτεινόμενοι μηχανισμοί:
- οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες παράγουν οιστρογόνα στα λιποκύτταρα. Υπάρχει η υπόθεση ότι γυναίκες με χαμηλό σωματικό βάρος ακριβώς λόγο του μειωμένου λιπώδους ιστού, παράγουν χαμηλότερα επίπεδα των δικών τους φυσικών οιστρογόνων από ότι οι βαρύτερες γυναίκες.
- όσο χαμηλότερο είναι το σωματικό μας λίπος, τόσο μικρότερο είναι το μηχανικό φορτίο των οστών μας.
- ο λιπώδης ιστός άμεσα προστατεύει τα οστά μειώνοντας τον κίνδυνο κατάγματος κατά την πτώση παρέχοντας προστατευτικά μαλακά μόρια.
Εάν και οι υπέρβαρες γυναίκες πλεονεκτούν σε ότι αφορά την οστεοπόρωση δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα επιπλέον κιλά εμπλέκονται στην αιτιολογία των χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, η αρτηριακή υπέρταση και οι δυσλιπιδαιμίες.
Επομένως οι γυναίκες θα πρέπει να ενθαρρύνονται να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή, να ασκούνται τακτικά και να διατηρούν το σωματικό τους βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα. Τόσο το επιπλέον σωματικό βάρος όσο και το παθολογικά χαμηλό σχετίζονται με προβλήματα υγείας.
Συμβουλεύουν οι: Δρ. Αμαλία Τσαγκάρη, Κλινική Διαιτολόγος Γ.Ν.Α. ΚΑΤ και Αθηνά Κουγιουμτζή, Διαιτολόγος
πηγή : osteocare.gr